srijeda, 25. veljače 2015.

Mućkanje ulja

Ljepota nije samo ono što vidimo golim okom, na prvu. Vanjska ljepota je odraz naše unutarnje ljepote. Puno puta sam znala uočiti prekrasne djevojke i žene, savršeno dotjerane i našminkane.... sve dok mi se pogled nije preusmjerio na njihova usta. To se ne odnosi na raspodjelu zubi, bili oni u savršenom nizu ili malo "posvađani", nego na boju zubi, boju zubnog mesa prilikom osmjeha, i naravno dah. Tu opet ne mislim na pušače/nepušače, nego jednostavno na zadah koji ne mora nužno biti pušački/nepušački već i nekako "drugačiji". To se naročito vidi na jeziku i malim naslagama između zubi i zubnog mesa. Možete četkati zube koliko god hoćete, ići na čišćenje kamenca, pjeskarenje i poliranje kod stomatologa,  ali nekada one ostaju ili se ponovno javljaju, kao i naslage na jeziku koje većina ima na jeziku svako jutro. Malo prođete četkicom po jeziku i mislite da ste sanirale stvar? E pa niste. Savršeni lijek za takva stanja je mućkanje ulja, prema ayurvedskoj medicini.

Organizam se preko noći čisti i regenerira prilikom spavanja te izbacuje toksine. To je izravno vidljivo svako jutro u usnoj šupljini. Nakon buđena promotrite malo jezik i zubno meso. Možda niste do sada obraćale pozornost na to, ali trebale bi. Na jeziku ćete vidjeti bijele naslage što je zapravo rezultat izbacivanja toksina iz tijela.

Što sve liječimo mućkanjem ulja?

Ova metoda se u praksi pokazala djelotvornom u borbi protiv niza bolesti i tegoba, poput... (preuzeto sa :http://www.sunfood.ba/hranaizdravlje/mu%C4%87kanje-ulja-u-ustima-beneficije i http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/muckanje-ulja)

• glavobolje
• zubobolje
• kroničnog umora
• nesanice
• astme
• ekcema
• plućnih bolesti
• artritisa
• crijevnih i želudačnih oboljenja
• bolesti bubrega, jetre i srca
• kroničnih bolesti krvi
• ženskih bolesti

Između ostalog, uljna terapija izbjeljuje i učvršćuje zube, zaustavlja krvarenje iz desni i pomaže kod paradontoze.

Tajna djelotvornosti ove metode je u tome da za vrijeme mućkanja svih šest litara krvi proteče kroz žlijezde slinovnice i na takav način se organizam oslobađa štetnih materija. Jednostavno rečeno, uz pomoć ulja, isisati ćemo otrove iz organizma. Osim u liječenju, terapiju uljem preporučljivo je koristiti i preventivno, jer jača imunitet i time u samom početku spriječava brojna oboljenja.

Postupak:

Uzmete žlicu ulja, stavite je u usta i krenete mućkati. Mućkajte minimalno 20 minuta. Nemojte krenuti preagresivno te se sjetite na vrijeme trajanja. Nakon toga ispljunete ulje (trebalo bi biti bijele boje i rijetko, ili bar nekoliko nijansi svijetlije od originalne boje ulja, ako je tekstura gusta i nije bijela boja ulja ili bar svijetlija niste dovoljno mućkali), te operete zube. Obavezno ispljunite ulje jer sadržava toksine i bakterije kojih se želite riješiti. U jednom od prošlih objava imate recept za pastu za zube sa zelenom glinom, a uskoro donosim recept i sa pastom za zube sa zelenom glinom, neemom, sodom i mentom, te paste su fantastične za korištenje nakon mućkanja. Ili usnu šupljinu isperete otopinom vode i soli (2dcl vode i žličica soli).

 Preporučljivo je mućkati jednom dnevno i to u jutro prije pranja zubi i doručka. Iako možete mućkati bilo kada u danu, npr. prije večernjeg pranja zubi prije spavanja. Zašto se preporuča mućkati u jutro? Zato što svi oni toksini i bakterije koji su izbačeni na jeziku, ako nisu odstranjeni, nakon buđenja, kroz dan završavaju u vašem organizmu gutanjem sline, jedenjem, itd... 

Ulja

Naravno, nije svako ulje savršeno za mućkanje. Preporučaju se  hladno prešana ekološka ulja, no u nedostatku istih i klasično ulje iz trgovine će poslužiti dok se ne zapomognete hladno prešanog eko ulja. 
U nastavku pročitajte tuđa iskustva prema korištenju različitih vrsta ulja koje se mogu kupiti u Hrvatskoj. Preuzeto sa:http://www.earthclinic.com/remedies/what-is-the-best-oil-for-oil-pulling.html

Suncokretovo ulje i učinci: rješava probleme sa zubima/desni/loš zadah, zubi bijeliji, manja osjetljivost zubi na toplo-hladno, čisti sinuse, bolja koncentracija, budite se svježiji, bolji rast i gustoća kose, čvršći san i bolji odmor preko noći, bolji dnevni fokus, smanjuje bol u zglobovima....

Maslinovo ulje i učinci: bolje zdravlje usne šupljine, čisti sinusi, nokti rastu brže kao i kosa, lakše disanje,  povećanje energije i bolji dnevni fokus, sjajnija i zdravija koža, sužavanje pora na licu, smanjuju se podočnjaci i natečenost lica, bolji vid,...

Kokosovo ulje i učinci: smanjen apetit i smanjenje tjelesne mase (mršavljenje), nestaje bol u zglobovima, lakše disanje, manje hrkanja po noći, zdravija usna šupljina/zubi, pojačan osjet okusa, koža sjaji i nahranjena je, povećanje energije.


Moje iskustvo: 

S obzirom da mućkam različite vrste ulja, ovisno o jutarnjem raspoloženju, mogu reći samo generalne promjene koje sam imala od sedmog mjeseca 2014. do danas jer od tada mućkam ulje svaki dan. Mućkam laneno, maslinovo, kokosovo (eko, hladno prešano, nerafinirano domaće ili iz Bio&Bio) i suncokretovo ulje (Tena, iz trgovine). Odmah nakon prvog mućkanja primijetila sam nestanak naslaga na jeziku i uz zubno meso i bijelije zube, mini upale zuba nestaju za par dana, nema lošeg zadaha. Nestanak zubne preosjetljivosti na toplo-hladno, zubno meso roza boje, jači osječaj okusa u ustima (npr. hrane, slatkiša, čipsa, soka). Spavam puno bolje, ko top, i budim se odmorena ako odspavam 7 sati, duboki ožiljci su se počeli smanjivati, bol u zglobu (nakon loma prije 20 godina) koja se pojavljivala prije svake promjene vremena je nestala kao i bol u donjem dijelu leđa, nestalo je i lagano bockanje u desnom kuku, bolji dnevni fokus i koncentracija, mekša koža, brži rast noktiju i kose, kosa je mekša, a nokti i zubi čvršči, pore na licu sužene, imam više energije u danu, čak i malo bolje vidim i s obzirom da puno čitam i puno vremena provodim za laptopom ne bole me više oči na kraju dana ni ne muti mi se slika, nisam više napuhnuta (osim u one dane), čisti sinusi, glava me od sedmog mjeseca do danas boljela možda 5 puta i to isključivo zbog "onih dana", sve trbušne viroze koje sam redovito dobila svake sezone su me zaobišle, bila sam jednom prehlađena sa povišenom temperaturom - koja je prošla za 5 dana dok su svi oko mene vukli temperaturu po tjedan do deset dana, gripa me zaobišla....dakle, imunitet mi je svakako puno bolji. I još jedna stvar koja je prilično bitna. Ovaj tjedan bila sam kod stomatologa. Zadnje dvije godine mučim se sa jednim zubom koji je imao upalni proces u čeljusti ispod zubnih kanala koji su očišćeni ali je upala bila jaka i trajala je jako dugo (onaj dio koji sam osjetila) te je postojala mogućnost za vađenjem zuba ako se proces ne smanji. I ovaj tjedan nakon snimke, naravno da imam dobre vijesti, proces se sa maxi sveo na mini koji bi trebao nestati, po procjeni stomatologa kroz par mjeseci. S obzirom da perem zube pastom od gline tek kojih mjesec dana, ona je sigurno pomogla, ali i stomatolog se složio da nastavim mućkati ulje jer očito pomaže.

U sljedećoj objavi nedjeljom/ponedjeljom (iako današnja dolazi sa zakašnjenjem), pisati ću o iskustvima sa neemom te donosim i nekoliko recepata. Nakon toga kanim na detox jetre i žuči prirodnom metodom te donosim recept kao i učinke na zdravlje. Naravno, sve iz iskustva.

Martina

 

Nema komentara:

Objavi komentar