ponedjeljak, 14. rujna 2015.

PAKUNG ZA KOSU I. dio

Kažu da je kosa najljepši ukras žene. Ali... Različiti vremenski uvijeti različito utječu na naše vlasište, stres, a nećemo zaboraviti niti bojanje kose, pa ako ste, poput mene, došle u fazu kada kosa posljednjih mjesec dana ili dva jako ispada, ili je pak suha i bez sjaja, vrijeme je da je nahranite nekim od prirodnih pakunga koje možete napraviti kod kuće. Ovaj zbir recepata sakupljen je u bespućima interneta pa nisam u mogućnosti navesti točne izvore, a dio je produkt koji je nastao  osobnim eksperimentiranjem i poboljšavanjem prema vlastitim potrebama, tako da ćete u nastavku naći samo one koji stvarno vrijede, bar iz mog iskustva i prema mome tipu kose. Imam dugu kosu, koju ne farbam, svijetlo smeđe je boje, a u zadnjih dva mjeseca postala je suha, lomljiva i jako ispada. U želji da saniram štetu i pomognem svome tijelu, ponovno posežem za starim receptima jer kupovne maske i regeneratori nisu baš previše pomogli. Od njih kosa je podatna i sjajna, ali samo to.

 Varijanti i recepata ima mnogo, i sa uljima i bez njih... nadam se da će vam se svidjeti. I naravno, ovaj post će ići u dva dijela jer se s godinama nakupilo nekoliko dobro iskušanih i kvalitetnih recepata sa tek dva ili tri sastojka ili pak puno više.


Pakung od žumanjaka

Jedan žumanjak pomiješajte s dvije žlice maslinovog ili kokosovog ulja i jednom žlicom meda. Kada dobijete kompaktnu smjesu, lagano ju umasirajte u tjeme. Nakon pola sata kosu isperite toplom vodom , po potrebi operite šamponom i pustite da se osuši.

Pakung od jaja i meda

Pomiješajte dva istučena žumanjka i jedan bjelanjak te u smjesu dodajte čajnu žličicu meda. Smjesu umasirajte u vlasište i isperite toplom vodom nakon 15 minuta.


Pakung za kosu od gline, neema, jajeta i meda.

 Ovaj pakung je moj današnji favorit. Pomiješajte dvije žlice gline, jednu žlicu neema, jednu žlicu meda sa jednim razmućenim jajetom, suhe sastojke umiješajte u razmućeno jaje keramičkom, plastičnom ili drvenom žlicom.  Ako je smjesa prerijetka (ovisno o dužini kose) možete dodati malo vode. Aplicirati prvo na tjeme, pa provlačiti prstima do vrhova kose. Omotati folijom ili staviti pod kapicu za tuširanje. Nakon najmanje  pola sata isprati i oprati kosu šamponom ( možete ju imati satima na glavi, ništa se loše neće dogoditi).  Ako je kosa jako, jako suha, slobodno dadajte žlicu nekog ulja (maslinovo, kokosovo, shea, kakaov maslac). S obzirom da je moja kosa jako opada, i da je poprilično suha, osim kokosovog ulja dodala sam i desetak kapi ulja crnog kima te umjesto jednog, dva cijela jajeta. Na kraju ćete dobiti masku zelene boje. Da dobijete dojam kako sve to na kraju izgleda, priprema pakunga u slikama:




Pakung prvo nanositi na tjeme pa na ostatak kose. ako imate dugu kosu, smotajte je u kuglu na vrhu glave. pakung držite najmanje pola sata, može i par sati ako imate vremena. Preporučljivo je kosu isprati iznad kade ili tuša i odmah isprati kadu zbog zelene boje neema i gline. Bez brige, nećete začepiti odvod, a pakung se ispire sa kade/tuša pod mlazom vode. Nakon toga operite kosu blagim šamponom. i to je to. Iz iskustva, promjene se vide već nakon prvog nanošenja, kosa je sjajnija, podatnija i puna života. Nakon 2-3 tjedna nanošenja maske jednom tjedno, ubrzano je počela rasti kosa, a i počela je biti gušća jer je potaknut rast mladih vlasi. :)


Toliko u ovom postu, a u sljedećem nastavljamo u istom tonu sa još recepata za pakunge za kosu.

Martina


Nema komentara:

Objavi komentar