ponedjeljak, 9. studenoga 2015.

pakung II

PAKUNG ZA KOSU II: DIO

U nastavku pročitajte jednostavne recepte za pakunge za kosu čije sastojke vjerojatno imate u kuhinji. Jesensko vrijeme, ali i zimsko koje se bliži, mogu ostaviti traga na samo na koži, već i kosi. Da bi kosa ostala zdrava, podatna, sjajna i lijepa i puna života,  probajte neki od niže navedenih recepata. Danas je post kratak i bez slika, a recepte možete prilagoditi, neke sastojke  dodati ili oduzeti.

 

Pakung od žumanjaka, eteričnog ulja i piva

Pomiješajte dva žumanjka, jedan decilitar piva i pet kapi eteričnog ulja lavande ili citrusa (limun, naranča). Smjesu nanesite na kosu i ostavite da djeluje pola sata, a potom isperite.

Pakung od jogurta i limuna

Pomiješajte jedan jogurt i nastrugane kore dva limuna. Nanesite na kosu i umotajte u topli ručnik. Isperite nakon sat vremena te operite kosu, a nakon toga ju isperite limunovim sokom. Pripazite kod primjene limunovog soka, jer kosa može posvijetliti na suncu.

Pakung za kosu od gline, neema, jajeta i meda.

Pomiješajte dvije žlice gline, jednu žlicu neema, jednu žlicu meda sa jednim razmućenim jajetom. Ako je smjesa prerijetka (ovisno o dužini kose) možete dodati malo vode. Aplicirati prvo na tjeme, pa provlačiti prstima do vrhova kose. Omotati folijom ili staviti pod kapicu za tuširanje. Nakon najmanje  pola sata isprati i oprati kosu šamponom ( možete ju imati satima na glavi, ništa se loše neće dogoditi).  Ako je kosa jako suha, slobodno dadajte žlicu nekog ulja (maslinovo, kokosovo, shea, kakaov maslac).


Pakung s maslinovim uljem i sokom limuna

Lagano zagrijte tri žlice maslinovog ulja, neka ne bude prevruće kako se ne bi uništili korisni sastojci, pa mu mlačnom dodajte tri žlice limunovog soka. Tako izmiješanu smjesu utrljajte u kosu, omotajte ručnikom ili folijom i pustite da odstoji sat vremena. Nakon toga operite kosu šamponom.

Pakung od svježeg kvasca i jedne žlice meda

Pomiješajte kvasac sa žlicom meda dok se masa ne izjednači i ostavite da stoji sat vremena, kako bi se aktivirao proces fermentacije. Smjesu nanesite i na tjeme i po dužini kose i nježno masirajte. Nakon toga na glavu stavite najlonsku kapu, pa preko nje ručnik i ostavite da djeluje jedan sat.Prvo isperite vodom, a nakon toga šamponom operite kosu.


Martina

Nema komentara:

Objavi komentar