nedjelja, 18. siječnja 2015.

 

Kokosovo ulje ... pravo malo čudo prirode. ( II. dio)

 

Kokosovo ulje uistinu može biti savršeni pomagač prilikom osobne njege tijela. Zanimljivo je da često ono što je najbolje i najzdravije za naš organizam nije sadržano u skupim i lijepo dizajniranim bočicama ili paketićima, i ne mora biti "kazna" za naše novčanike te se uz malo truda preparat koji je prirodniji i zdraviji ( a time često i bolji za naš organizam) može napraviti u vlastitome domu. I to ili sa samo jednim sastojkom ili nekoliko njih. Zašto komplicirati nešto što može biti jednostavno?

 

Kokosovo ulje umjesto balzama za usne

 

Odavno ne mogu nabrojati koliko sam puta na dnevnoj bazi znala posegnuti u torbicu za balzamom za usne. Osobito ako se sjetim da ga koristim od osnovne škole. Kroz godina našlo se u mojoj torbici raznih balzama za usne, Labello, Rosal, Balea, ... skupi, jeftini, u boji, bez boje sa ovakvim i onakvim hranjivim sastojcima koji su ponosno izraženi na ambalaži. I što sam shvatila u tridesetoj? Što ih više koristim, to je stanje na usnama gore. Stvaraju određenu ovisnost kože o konstantnom nanošenju novih slojeva. A ako prestanem, koža bi bila suha i pucala bi. Naravno, tražila sam alternativu i pomogla svojoj koži sa kokosovim uljem. Postupak je jednostavan - otvorite flašicu za kokosovim uljem, prstom prođete po površini ulja i prođete po usnama. Ponavljati po potrebi, ne izaziva ovisnost niti otpornost na proizvod. 

 

 Pakung za kosu sa kokosovim uljem

 

Ako imate suhu kosu poput mene, možete si pomoći na jako jednostavan način. Prije pranja kose ugrijte par žlica kokosovog ulja u keramičkoj posudici ili šalici na radijatoru ili dodajte nekoliko žlica vruće vode u ulje ili ulje stavite direktno na vlasište i počnite sa masažom vlasišta, kasnije prstima ulje provucite kroz kosu. Ostavite na kosi minimalno pola sata i isperite običnom vodom, a nakon toga kosu operite šamponom. Jednom sam ulje na kosi ostavila dva sata i znate što se dogodilo? Kosa je bila prekrasna.  Količina ulja ovisi o duljini kose. Postupak je dovoljno ponavljati jednom tjedno ili jednom u dva tjedna, to naravno ovisi o stanju kose i vlasišta. Ono što sam primjetila je da je kosa sjajnija, snažnija i zdravija ( i više ne koristim regenerator nakon šamponiranja).


Piling za kožu sa kokosovim uljem, talogom od crne kave i šećerom

 

Svako jutro započinjem šalicom jake turske kave koju pijem bez šećera i mlijeka, i u tome uživam, a talog jednom tjedno recikliram. Iako na internetu ima bezbroj varijanti sa raznim sastojcima koje možete upotrijebiti za piling, moj odabir uz temu su sljedeća tri: kokosovo ulje, talog crne kave i šećer. Kava je bogata magnezijem i vitaminom E i, baš kao i kokosovo ulje, ima bogati sastav  antioksidansa. Doza koju koristim: žlica taloga kave, pola čajne žličice kokosovog ulja i žlica šećera (bijeli ili smeđi). U posudicu stavite sastojke i pomiješate da se stvori kompaktna smjesa. Talog kave koji sam koristila bio je dovoljne temperture da otopi kokosovo ulje. Smjesu možete odmah aplicirati na lice ili tijelo (iako u slučaju ako ne kanite tretirati lice preporučam veću količinu jer ovisi radite li piling na cijelom tijelu ili samo nekom dijelu tijela). Laganim kružnim pokretima smjesu trljate po licu. Nakon par minuta isperite vodom. Smjesu za piling možete staviti i u frižider pa aplicirati hladnog ili u frižider pospremite ono što je ostalo za sljedeće korištenje. Znam da može stajati u frižideru minimalno dva tjedna. Rezultat je baršunasta i meka koža, slojevi suhe kože nestanu, lijepo je zaglađena i nahranjena. 

 


 

 

Maska za lice sa kokosovim uljem, zelenom glinom, medom i vodom

 

 Masku za lice  koristim jednom tjedno, obično prvo napravim piling pa stavim masku na lice 20 minuta. Postupak spravljanja ove maske je sljedeći: u posudicu staviti dvije žlice zelene gline, pola žličice kokosovog ulja, pola žličice meda (osobito ako znate da je med od domaćeg proizvođača- u ovom slučaju korišten je cvjetni med), pola žličice vruće vode. Sastojke promiješajte. Ako imate dojam da je smjesa prerijetka dodajte još malo zelene gline, ona će dodati gustoću. Ako radite domaće kolače, smjesa bi trebala biti iste gustoće kao krema za torte ili kolače. Ako ne, pokušajte dobiti konzistenciju poput ove na slici. Uzmete blazinicu za lice i nanosite u debljem sloju. Koža će brzo nakon što stavite masku na lice početi upijati sastojke, a glina će se sušiti, pa po potrebi možete dodati još maske na takva područja. Primjetiti ćete da maska hladi lice za što je zaslužna glina. Nakon 20 minuta isperite vodom. Nakon otprilike dva sata na lice možete staviti kremu za lice. Razlog tome je taj da i glini i kokosovom ulju koje se upilo u kožu treba dati vremena da "odrade" svoje, odnosno da se upiju u dublje slojeve kože. Prvi puta nakon što sam koristila masku od gline koža mi se počela crveniti nakon ispiranja sa vodom, ali to se crvenilo povuklo nakon manje od pola sata, i to je bila jedina takva reakcija ikada na maske sa zelenom glinom i to samo prvi puta. Samo da znate i da se ne šokirate. Zelena glina "izvlači" toksine iz tijela i zato se crvenila koža. Razlog zašto stavljam masku na lice je vrlo jednostavan. Osim što izvači toksine iz tijela, dubinski hrani kožu, sužava pore, čisti je i sprema na bolje upijanje dnevne kreme koja se lakše upija u dublje slojeve kože. 

 


 


Kokosovo ulje, ma čudo jedno... 

Nakon jučerašnjeg uljepšavanja prema receptima kojima je baza kokos, bilo je vrijeme za izlazak sa mojim dragim susjedima, prijateljima i blogerima  The Meadow of Beauty i Zoranom Jambrešićem  kojima želim zahvaliti što su me poticali i ohrabrili da i ja počnem sa pisanjem bloga. 

 

Sljedeća tema o kojoj ću pisati tiče se zelene gline (ventilirane) i njenih čarobnih svojstava za naše zdravlje. Naravno, sve iz iskustva.

Martina

 


4 komentara:

  1. Odličan post! :) Maska za lice mi se posebno sviđa, moram je isprobati ;).
    P.S.- Zato smo jedni tu za druge :*

    OdgovoriIzbriši
  2. Maska za lice je stvarno super i za moju kožu ipak nijansu bolja od one koju radim sa glinom i maslinovim uljem jer se puno bolje upija. :) Probaj i piling. Znam da ne piješ tursku kavu, pa ću ti smućkati jednu dozu za probu i šišnuti u frižider do sljedećeg susreta. Po meni je šećer u pilingu sto puta bolji od soli. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jeeeee! Dobrodošla u blogosferu :D
    Kokosovo ulje je meni mrak za tijelo, ali mi se ispostavilo totalno komedogenim na licu... I slažem se za šećer u pilingu <3 sol je oštra!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jeeeee, hvala lijepa!!! :) Uh... u tom slučaju maži i pilingiraj po tijelu kokosom, a po licu zamijeni sa dobrim starim maslinjakom, naravno, ako ti odgovara. :) Ide post za masku za lice sa maslinovim idući ponedjeljak. Moram još probat jednu varijantu u kombinaciji sa glinom, koju doduše ovako ne bi sparila, ali mi miriši na dobru stvar, ako ispadne kako se nadam da hoće, biti će recept u nedjelju/ponedjeljak.

    OdgovoriIzbriši