nedjelja, 25. siječnja 2015.

Zelena ventilirana glina - ljekovito blato i njegova upotreba (I. dio)



O svojstvima i ljekovitosti gline priča se na veliko, osobito u kozmetičkoj industriji, no ono što je manje poznato jest to da se glina koristi kako vanjskom upotrebom na tijelu, tako i unutarnjom. Prije nego svi "nevjerni Tome" zakolutaju očima, molim da pročitaju ovu malu knjižicu koja bi ih mogla razuvjeriti, mene svakako jest:

Ljekovita moć gline

Osim što je kratka, jasna i sažeta, knjiga "Ljekovita moć gline" donosi i praktične recepte i naputke za korištenje gline, prilikom raznih problema sa zdravljem ili bolesti. 

Unutarnja upotreba gline


Moj eksperiment sa glinom počeo je prije tri mjeseca. Pri tome mislim na zelenu ventiliranu glinu koja je pogodna i za oralnu/unutarnju upotrebu. Koristim ju na oba načina, a danas je naglasak na unutarnjoj upotrebi gline. Eh sada,...nju pijem dva mjeseca. Prvenstveno, razlozi zbog kojih sam se odlučila na pijenje gline bili su: probadanje ispod rebara sa desne prednje strane tijela koje je za posljedicu uvijek imalo okus gorčine u ustima , i "žuljanje" malo iznad tog mjesta (natečenost jetre/ bockanje žuči). Iako sam prošle godine u listopadu bila na sistematskom, na ultrazvuku abdomena ništa sumnjivo nije pronađeno, štoviše, svi nalazi u redu, štoviše odlični i to za sve, a gorčina u ustima i bolovi "na mahove" su me znali natjerati da moram čučnuti ili legnuti dok ne popuste. Ni malo lijepo, još manje ugodno jer ne znate kada će vas snaći. Iako imam program za čišćenje jetre i žuči koji radim jednom godišnje i koji je savršen (iako piše da se radi svakih 6 mj, hm...) i koji ću objaviti u jednom od sljedećih javljanja, htjela sam u međuvremenu probati sa nekom drugom metodom, i pronašla glinu. U knjižici piše da unutarnja upotreba gline čisti cijeli probavni trakt, kako od mogućih parazita, tako i od toksina. No, tu nije kraj, ona djeluje na cijeli organizam iznutra, na sve organe. Kako kaže knjiga; stimulira organ koji radi loše i pomaže obnavljanju njegove oštećene funkcije, regulira metabolizam, upija otrove, rješava probleme sa stolicom ( bez obzira da li je u pitanju zatvor ili proljev) i čisti probavni trakt, poboljšava imunitet, radi detoks jetre i stimulira njen rad.

Postupak:

U staklenu čašu ( 1 ili 2 dcl) staviti žličicu gline ( žličica mora biti plastična ili drvena, ne smije biti metalna - tako piše u knjizi). Zaliti vodom. Pripremiti slamčicu, kako za miješanje, tako i za pijenje.
Prvih tjedan dana treba pričekati da se glina slegne (ostaviti preko noći u čaši i popiti tek u jutro) i popiti samo vodu, talog ostaviti i ne miješati. Razlog- organizmu treba vremena da se privikne na glinu, posebice ako imate problema sa tlakom.  
Drugi tjedan, možete ju opet pripremiti na večer, ali prije pijenja malo promiješajte i pričekajte par minuta prije pijenja.
Treći tjedan, u jutro spremiti i odmah popiti. 
Četvrti tjedan puza.
To je metoda koju koristim.

Ili pijete glinu 4 dana u tjednu, pa tri ne pijete, ali se pridržavate gore navedenog načina od prvog do trećeg tjedna vezano uz taloženje gline u čaši.

Napomena: glina se pije na prazan želudac. Ako uzimate kakve lijekove, glinu treba popiti oko dva sata prije korištenje lijekova ( glina prva prolazi organizmom, ona ujedno neutralizira lijekove ako ih popijete ubrzo nakon pijenja gline), konzumacija hrane može nakon sat vremena. Dakle, možete ju popiti u jutro, ili na večer prije spavanja (opet, pripaziti ako pijete lijekove) na prazan želudac, to bi bilo najmanje dva sata nakon večere. Kad pijete ventiliranu glinu računajte da dnevno popijete veće količine tekućine. Inače pijem između litre do dvije litre vode/čaja/soka dnevno pa mi nije bio problem. No ako netko popije dnevno tri, četiri čaše vode, neka se ne čudi ako dođe do zatvora, dakle piti puno vode. 



Upravo završavam "drugu turu", s obzirom da glinu pijem drugi mjesec za redom (sa obaveznom pauzom nakon tri tjedna, doduše, meni je bila oko 10 dana), pijem ju u jutro, na prazan želudac, sada samo promiješanu u deci vode i popitu na slamčicu na "eks" pa doručkujem za oko sat vremena, ipak mogu reći da su promjene vrlo učinkovite.

Boli, natečenosti na dodir/žuljanja, ni probadanja u žuči/jetri nema nakon otprilike drugog tjedna konzumacije, u drugoj turi korištenja sve je nestalo. Probava je uredna. Spavam ko top po noći i odmorim se. Bolji dnevni fokus i koncentracija. Brže mi rastu kosa i nokti. Manje su bolni "oni dani u mjesecu". Smršavila sam, koliko točno znati ću sljedeći tjedan jer se prvi put nakon dva mjeseca kanim vagati, ali po hlačama, čini mi se jedan broj, možda i malo više. Nisam promijenila navike, dakle, nisam počela vježbati ili udarnički trčati ni ići u teretanu. Dakle fizičke aktivnosti su jednake cijelo vrijeme. Smanjio mi se apetit, to znači da jedem tri obroka dnevno plus voće ili salata u bilo koje vrijeme. Nemam drugu ni treću večeru oko ponoći, što je prije bio slučaj i to samo zato jer me organizam to ne traži. Nemam ni želju za prženim krumpirićima i ajvarom oko 22h ili nečim konkretnim, što je zadnje dvije godine znao biti čest slučaj. Znači da mi se metabolizam dovodi u normalno stanje, pretpostavljam da i dalje čisti organizam uključujući i probavu od toksina i ostalog "smeća". Skoro zaboravih napomenuti da je želudac smireniji, "ne diže" se kiselina, i od kada pijem glinu u jutro nemam bijelih naslaga na jeziku već je on lijepe roza boje.

Glinu ću nastaviti piti nakon pauze koja slijedi idući tjedan (a pauza će biti 10 dana do 2 tjedna), prema sadašnjem stanju, kanim ju piti još dva ili četiri mjeseca ( tako da čišćenje traje 6 mjeseci ili čak godinu dana). Možete očekivati izvještaje svaka dva mjeseca. Ako imate iskustva sa pijenjem gline, slobodno ih podijelite sa svima u komentarima. 



Pasta za zube od zelene gline

Naravno, ne odnosi se samo pijenje gline na unutarnju upotrebu. Tu je i korištenje paste za zube od gline. Iako sam ju danas napravila, večeras ću ju prvi puta isprobati pa sljedeći tjedan u drugom dijelu, koji se odnosi na vanjsku upotrebu gline, donosim recenziju nakon tjedan dana korištenja,minimalno dva puta dnevno.


Sastojci:
  • pola šalice zelene gline                                                        
  • dvije žličice sode bikarbone
  • dvije žličice meda
  •  malo rastopljenog kokosovog ulja da poveže smjesu (oko jedne žlice)
  • nasjeckani listići svježe mente ili par listića izdrobljene suhe mente
  • par kapi tople vode 



Postupak:

Dobro izmiješati suhe sastojke, pa dodati med i ulje i vodu dovoljno da se izradi pasta. Može se dodati nekoliko kapi eteričnog ulja ( menta, klinčić, cimet, čajevac).









Gdje kupiti glinu i koja je cijena:

Zelena ventilirana glina (za unutarnju upotrebu) pakirana je većinom po 500 grama, a možete kupiti u Bio&bio, Terra organica, Drogerija.hr. Cijena varira, najjeftinija je u Bio&bio  39,90, a najskuplja pri drogerija.hr - 75,00 kuna.

Bio&bio ventilirana glina
terra organica ventilirana glina
drogerija.hr ventilirana glina


U sljedećem javljanu nedjeljom/ponedjeljkom tema će biti vanjska upotreba gline, kao i recenzija spomenute paste za zube. Naravno, sve iz iskustva.

Martina

Broj komentara: 6:

  1. Odličan i vrlo koristan članak :). Moram naaapokon nabaviti kokosovo ulje da mogu isprobati pastu i ostale pripravke u kombinaciji sa zelenom glinom. Jedva čekam recenziju paste!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovaj napitak od gline bih svakako voljela probati! Općenito sam čula puno dobrih stvari o zelenoj glini ali tvoj post ju definitivno prodaje!

    OdgovoriIzbriši
  3. Da me bar netko za to angažirao, još bih mogla i dobro zaraditi ;). Šalu na stranu, iskustvo je iz prve ruke, subjektivno, i meni je pomoglo i više nego sam mogla očekivati, iako je početna skepsa bila neopisiva. Vođena motom:"sreća prati hrabre" ovaj put je upalilo. Samo da ponovim bitnu stvar- treba piti ventiliranu glinu koja je očišćena od pijeska i sitnih kamenčića. Ono što nije moglo biti pročišćeno ostane u talogu i ne pije se.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan post! Draga, postavi svoj Bloglovin post ili gugl+ tag na blog kako bismo lakše mogle da te pratimo.

    OdgovoriIzbriši