ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Zelena ventilirana glina - ljekovito blato i njegova upotreba (III. dio)

Danas donosim razne recepte od zelene gline. Samo da napomenem, ako pijete glinu, talog možete danima dodavati u jednu čašu te sakupljeno iskoristiti za neki od recepata koje donosim u nastavku ili koje ste do sada mogle pročitati i isprobati.

Da se ne ponavljam, koga zanima recept u kombinaciji kokosovog ulja i gline neka klikne na link ispod ( kokosovo ulje možete zamijeniti maslinovim uljem):

Maska za lice sa kokosovim uljem, zelenom glinom, medom i vodom 

 

Maska za lice od zelene gline, žutanjka, meda i kefira ( ili jogurta)

U posudici vilicom izmutimo žutanjak. Dodamo žličicu meda, žlicu kefira ( ako nemate kefir, dodajte jogurt) i tri žlice gline. Dobro umiješajte, ako Vam se čini prerijetko, dodajte još malo gline da dobijete gustoću. Držati na licu 20-30 minuta. Isprati vodom.




Ali zašto ne bi reciklirali i ljusku od jajeta? Da budemo eko osviješteni i nemamo otpada. Osušite ljusku od jajeta, smrvite ju što sitnije možete i stavite u vodu ili u kanticu za zaljevanje te zalijte vodom- neka odstoji barem jedan dan. Drugi dan promiješajte ljusku i zalijte njome svoje biljke. Neka ljuska ostane na zemlji, to je poželjno jer kućno cvijeće, kao i sve ostale biljke vole kalcij koji ih jača. Ili, jednostavno prah od smrvljene ljuske od jajeta stavite u teglice u/na zemlju oko cvijeća i zalijte vodom. Tako da se ne uljepšavate samo vi, nego i vaši zeleni kompanjoni u kućanstvu. A imam i još jedan trik kojim pomažete zelenim kompanjonima kada su ranjeni. U slučaju kada se dogodi da vi/vjetar/kiša/tuča/mačka/pas polomi grančice vašeg cvijeta/ lončanice, ako zarežete flaksericom npr.jorgovan, jabuku (...) ili ako se na bilo kakav način ošteti grančica ili stabalce biljke, na "ranu" posipajte zelenu glinu u debelom sloju. Moje iskustvo je takvo da "rana zaraste", sokovi prestaju istjecati iz rane jer je glina zatvori, a grana/grančica se ne osuši cijela već samo do sljedećeg listića, ako je stvar kod debla, posipajte obilno i zamotajte gazom i nakon dva tjedna skinite. Ako je rana duboka, ponovite postupak pa skinite gazu nakon dva tjedna.



Zelena glina i kadulja - oblog protiv akni i prištića

Napravite ekstrakt/jaki čaj od kadulje na sljedeći način : 4 jušne žlice kadulje stavite u dva deci hladne vode i stavite kuhati na štednjak. Kada krene kipiti, ostaviti još pet minuta, maknuti sa štednjaka i pustiti da se ohladi. Procijediti. Ovisno o katastrofi zvanoj prištić ili akna, procijenite koja će vam količina biti potrebna, bez obzira radi li se o licu ili leđima. Postupak je sljedeći: u nekoliko jušnih žlica ekstrakta od kadulje staviti dovoljno gline da se stvori gusta pasta. Staviti na blazinicu ili gazu i nakon toga na mjesto koje želite tretirati. Držati 5-10 min i isprati vodom te ponavljati dok se prištić ili akna ne smire ili ne povuku. Kadulja djeluje protuupalno, a glina izvlači van toksine iz vašeg tjela, u ovom slučaju razloge začepljenja pora.

Zelena glina - oblog kod menstrualnih bolova

Umiješati gustu pastu  od gline i vode, u tolikoj količini koja će vam biti dostatna da je možete staviti na donji dio trbuha u debelom sloju (pasta mora biti gusta inače ćete uprasiti plahte ili kauč), po želji možete dodati žlicu kokosovog ili maslinovog ulja. Lezite na krevet ili kauč. Stavite pastu na trbuh, preko nje stavite prozirnu plastičnu foliju ili oveću vrečicu da pokrije cijeli dio trbuha na kojem se nalazi oblog. Tada na njega stavite dekicu da vam se trbuh ugrije. Ne postoji rok koliko morate držati glinu na trbuhu. Kod mene se vrijeme kreće od jednog sata do dva, ovisno o tome koliko me trbuh boli, tj. kada bol prestane. Maknuti dekicu, otići u kupaonicu, skinuti foliju/vrečicu i otuširati se.


Zelena glina pasta za zube- recenzija

 

 

Nakon potrošene paste za zube čiji recept možete vidjeti ovdje zelena glina - pasta za zube , htjela bih za početak napomenuti da je jako dobra. Na prvu mi nije nikako sjela, stavila sam previše paste na četkicu pa mi je četkanje zubi više izgledalo kao da mi je muka od špinata nego da perem zube. Ali.... Ali... zubi su dobro oprani, iako se ne pjeni, ispolirani su i jako se sjaje i ne skupljaju se preko dana naslage između desni i zuba, kao ni između zuba. Imam osjećaj kao da ostavlja neki zaštitini sloj. A kod unutrašnjosti donjih prednjih zuba imam osjećaj kao nakon skidanja kamenca kod stomatologa, dakle, svaki zub stoji sam za sebe i jezikom se to jasno razlikuje, zub od zuba i zub od desni.  Zubno meso je divne roza boje, a nakon pranja u ustima ostaje slankast okus od sode bikarbone. Ja sam ih čak i prestala čistiti sa zubnim koncem nakon tjedan dana jer mi je tom pastom sve pokupljeno iz svih mogućih kutaka koje sam valjda imala. Imala sam i mini upalu, jer sam si nabila čačkalicu između zuba, nakon korištenja paste povukla se za jedan dan. Moj promašaj se zove menta, jer sam trebala koristiti svježu, a ne suhu, tako da to imate na umu, ili ulje metvice. Naravno, ni neko drugo eterično ulje neće biti na odmet. Okus, odnosno dah,  po meni bi tako trebao biti intenzivniji, tj. trebao bi imati neki okus/ miris, a u mojoj varijanti nije bilo nikakvog. Ali nije ni to loše. Eh, još jedna stvar, ako mućkate ulje poput mene, o čemu ću detaljnije u sljedećem javljanju, ova pasta je fantastična jer ne morate ispirati usta slanom vodom pa ih oprati nego je dovoljna varijanta sa ovom pastom. 

Sljedeći tjedan krećemo sa mućkanjem ulja, nakon toga ide neem, koji je inače najjače gorka stvar koju sam ikada probala u životu ili recept za čišćenje jetre ako se tako poklopi.

Naravno, sve iz iskustva. 

Martina


2 komentara:

  1. super savjeti :)
    http://www.itsmissivana.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Opet još jedan odličan post! :) Još danas slažem masku od gline po tvom receptu :*

    OdgovoriIzbriši