ponedjeljak, 10. kolovoza 2015.

Pilinzi za tijelo i lice

U ovim ljetnim vrućinama njega kože zahtijeva drugačiji tretman. S jedne strane imamo visoke temperature i znojenje, a sa druge (za one koje imaju sreće) odlazak na more i dugotrajno izlaganje na suncu u vidu sunčanja koje može uzeti svoj danak i ostaviti posljedice na koži. Ne zaboravite ni na ubode kojekakvih kukaca, letećih krvopija i pauka. U nastavku donosim nekoliko recepata za piling za tijelo i lice koje koristim, a koji su pronađeni u bespućima interneta te adaptirani onome čime najčešće raspolažem u svome domu. Nadam se da će se i vama svidjeti.


Piling za tijelo od kave

 Ovim pilingom lako ćete skinuti mrtve stanice sa kože i nahraniti je limunom i kokosovim uljem.

Sastojci:

  • 5 žlica mljevene kave
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 3 žlice krupne morske soli ( ili šećer)
  • 1 mala žličica cimeta
  • sok od pola limuna 
  • pola žličice smrvljenih suhih ili sitno nasjeckanih svježih listova kadulje 
Upute:
  1. Otopiti na laganoj vatri kokosovo ulje, u posudi pomješajte kavu,sol i cimet te dodajte kokosovo ulje, sve dobro izmješati i staviti u staklenku.
  2.  Koristiti za piling tijela i to je najbolje na kraju kupanja kad koža omekša. Kružnim pokretima  nanositi piling na tijelo i ako imate četku ili rukavicu možete se dobro istrljati i na kraju istuširati mlakom vodom da isperete kavu,cimet i kadulju sa sebe.


 Piling od citrusa  

Ovaj piling je savršen za jutarnju njegu tijela s obzirom na to da citrusi imaju razbuđujuća svojstva. Ulja koja stavite u piling nahraniti će vašu kožu, a mirisi agruma razbuditi vas i osvježiti.

Sastojci:
  • 1/2 šalice morske soli ili šećera
  • 1/2 šalice bademovog ulja / kokosovog ulja / maslinovog ulja - što od navedenog imate u kuhinji
  • 1/2 žličica korice limuna (ne prskane, ekološki proizvedeno)
  • 1/2 žličice korice naranče (ne prskane, ekološki proizvedeno)

Upute:

U suhu zdjelu srednje veličine, promiješajte sve sastojke pazeći pri tom da ne dođu u dodir s vodom koja bi mogla otopiti sol/šećer. Ulijte smjesu u posudu sa poklopcem te stavite u hladnjak na nekih pola sata. Prije tuširanja, smjesu još jednom promiješajte. Piling  nanesite na ruku i dobro utrljajte na sve dijelove tijela lagano masirajući kožu 2-3 minute, potom temeljito isperite mlakom vodom. Čuvanje u hladnjaku do tri mjeseca.

 Piling od kave 


Ovaj piling, iako ima samo dva sastojka, će napraviti pravo čudo na vašoj koži. Možete ga koristiti i za lice i za tijelo. Odličan je za celulit.

Sastojci:
  • talog od crne kave
  • voda

Upute:
Dakle, kada popijete kavu nemojte bacati talog! Samo ga malo razrijedite vodom, ne previše, te utrljavajte kružnim pokretima u kožu lica i tijela. Nakon toga isperite vodom. Koža je meka i glatka. Pripremljenu količinu odmah iskoristite.

Piling od meda, mente, kave i kokosovog ulja  


 Poznata je činjenica kako med posjeduje antibakterijska svojstva i sposobnost da čisti pore. S druge strane, smeđi šećer je savršen za piling jer uklanja mrtve stanice sa površine kože. Menta djeluje protuupalno i smiruje kožu (baš kao i kadulja). Kokosovo ulje djeluje na način da pomaže kod kožnih bolesti i rana, te pomaže kod uboda insekata, uz to je antivirusno i antibakterijsko ulje.

Sastojci:
  • 3 žlice smeđeg šećera (može i bijeli)
  • 3 žlice meda
  • nekoliko listića sušene mente ili jedan filter za čaj od mente
  • 3 žlice kokosovog ulja 
  • 3 žlice mljevene kave

Upute:

Promiješajte sastojke. Smjesu nanesite na lice i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Čišćenje završite blagom masažom, zatim lice isperite mlakom vodom. Nanesite hranjivu kremu. Ovaj piling možete napraviti i za cijelo tijelo, ali omjer ide na pola šalice za šećer, kokosovo ulje i mljevenu kavu. Čuvanje u hladnjaku do tri mjeseca.


Dodatak:


Ako vaša koža ne reagira dobro na kokosovo ulje, možete ga zamijeniti bademovim ili maslinovim uljem ili  kakao ili shea maslacem.

4 komentara:

  1. Moram isprobati ovaj piling samo od kave, znam za njega dugo, ali uvijek rađe kupim neki mirišljavi haha :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Hahaaha, ma... i ja sam stalno kupovala, ali sada mi je draže napraviti svoje domaće. S jedne strane uvijek imam svježe kada mi je potrebno (jer je u frižideru, a sastojci su zdravi tako da ako ih i pojedem, neće mi ništa biti :P ) ili nakon pijenja kave samo iskoristim talog pa je apsolutno sve iskorišteno. Reciklaža na vrhuncu u tom konkretnom slučaju. P.S. i ovi miriše :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo upravo sam napravila ovaj piling od kave, imam osjećaj da netko hoda iza mene sa šalicom tek kuhane kave hahah :D
      Kada kupim kokosovo ulje moram isprobati ostale kombinacije :)

      Izbriši